Thursday, 31 December 2020

Minerals and Energy Resources - Objective Solutions

GEOGRAPHY:  Minerals and Energy Resources :

 Objective Solutions:

1. Biogas: Energy produced by using shrubs,farm waste, animal and human wastes.

बायोगैस: झाड़ियों, खेत कचरे, पशु और मानव अपशिष्ट का उपयोग करके उत्पादित ऊर्जा।

2. Conventional Sources of Energy: Traditional sources of energy like coal, petroleum, natural gas

ऊर्जा के पारंपरिक स्रोत: कोयला, पेट्रोलियम, प्राकृतिक गैस जैसे ऊर्जा के पारंपरिक स्रोत

3. Geologists: Experts who study about rocks, their age, formation of minerals and physical and chemical composition.

भूवैज्ञानिक: विशेषज्ञ जो चट्टानों के बारे में अध्ययन करते हैं-उनकी आयु, खनिजों का निर्माण और भौतिक और रासायनिक संरचना।

4. Minerals: Naturally occuring substances on the earth's surface having a definite chemical composition.

खनिज: प्राकृतिक रूप से पृथ्वी की सतह पर एक निश्चित रासायनिक संरचना वाले पदार्थ होते हैं।

5. Mineral Ore: Minerals from which metals are extracted in a raw state from the earth.

खनिज अयस्क: खनिज जिन धातुओं से पृथ्वी से कच्ची अवस्था में निकाले जाते हैं।

6. Non-conventional Sources of Energy: Renewable sources of energy which are recently developed like solar,wind,tidal etc.

ऊर्जा के गैर-पारंपरिक स्रोत: ऊर्जा के नवीकरणीय स्रोत जो हाल ही में विकसित हुए हैं जैसे सौर, पवन, ज्वार आदि।

7. Open Cast Mining: A method of mining by removing the overlying materials to extract the minerals from shallow depth.

ओपन कास्ट माइनिंग: उथले गहराई से खनिजों को निकालने के लिए अतिव्यापी सामग्री को हटाकर खनन की एक विधि।

8. Mining: An economic activity which deals with profitable extraction of minerals.

खनन: एक आर्थिक गतिविधि जो खनिजों के लाभदायक निष्कर्षण से संबंधित है।

9. Placer Deposits: Minerals which  occur as alluvial deposits brought down by the rivers such as gold, silver, tin etc.

पलेसर  निक्षेप : खनिज जो जलोढ़ निक्षेप के रूप में होते हैं, वे नदियों द्वारा लाए जाते हैं जैसे सोना, चांदी, टिन आदि।

10. Rocks: Natural substances which consists of one or more minerals .

चट्टानें: प्राकृतिक पदार्थ जिनमें एक या अधिक खनिज होते हैं|

11. Shaft Mining: A method of mining where vertical and horizontal shafts are made to extract the minerals from deep under the earth.

दस्ता खनन: खनन की एक विधि जहां पृथ्वी के नीचे गहरे से खनिजों को निकालने के लिए ऊर्ध्वाधर और क्षैतिज शाफ्ट बनाए जाते हैं।

12. Gaya-Koderma-Hazaribagh belt of Jharkhand is the leading producer of which minerals?

झारखंड का गया-कोडरमा-हजारीबाग बेल्ट किस खनिज का प्रमुख उत्पादक है?

Ans: Mica (अबरख )

13.  Which fuels is considered environment friendly?

पर्यावरण के अनुकूल कौन सा ईंधन माना जाता है?

Ans: Natural gas (प्राकृतिक गैस )

14. Which state is the largest producer of "Manganese " in India?

भारत में "मैंगनीज" का सबसे बड़ा उत्पादक राज्य कौन सा है?

Ans: Orissa (उड़ीसा)

15. Which state is the largest producer of "Copper"in India?

भारत में "ताम्बा " का सबसे बड़ा उत्पादक राज्य कौन सा है?

Ans: Madhya Pradesh (मध्य प्रदेश )

16. Kudremukh is an important Iron Ore place of which state?

कुद्रेमुख किस राज्य का एक महत्वपूर्ण लौह अयस्क  स्थल  है?

Ans: karnataka (कर्नाटका )

1. click here for the rise of nationalism in Europe

2. click here for nationalism in India

3. click here for map work

17. The largest solar power plant is located at .......?

सबसे बड़ा सौर ऊर्जा संयंत्र .......में  स्थित है?

Ans: Madhapur (Gujrat) (माधापुर -गुजरात)

18. Which state is the oldest oil producing state in India?

भारत का सबसे पुराना तेल उत्पादक राज्य कौन सा है?

Ans: Assam (असम )

19. Which state has the largest wind-farm cluster?

किस राज्य में सबसे बड़ा पवन-फार्म क्षेत्र  है?

Ans: Tamilnadu (तमिलनाडु )

20. Minerals are deposited and accumulated in the layer of which  rocks?

खनिज किन चट्टानों के परत  में जमा और संचित होते हैं?

Ans: Sedimentary Rocks )अवसादी चट्टान )

21. Which minerals is contained in the Monazite  land ?

मोनाजाइट भूमि में कौन सा खनिज निहित है?

Ans: Thorium (थोरियम)

22. Khetri mines in Rajasthan are famous for.................?

राजस्थान में खेतड़ी की खदानें ................. के लिए प्रसिद्ध हैं?

Ans: Copper (तांबा )

23. Neyveli Lignite mines are located at ...............?

नेवेली लिग्नाइट की खदानें ............... में  स्थित हैं?

Ans: Tamilnadu (तामिलनाडू )

24. Kakrapara nuclear power station is located in the states of ................?

काकरापारा परमाणु ऊर्जा स्टेशन ................ राज्य में स्थित है?

Ans: Gujrat (गुजरात )

25. The Rhur of India is ..................?

भारत का रूर .................. है?

Ans: Damodar valley (jharkhand ) (दामोदर घाटी )

26. The richest mineral belt of India is .............?

भारत का सबसे अमीर खनिज बेल्ट ............. है?

Ans: Peninsular Plateau ( प्रायद्वीपीय पठार )

27. The finest quality of iron ore is ..........?

लौह अयस्क की सबसे अच्छी गुणवत्ता .......... है?

Ans: Magnetite (मैग्नाटाईट)

28. Low grade brown coal is called...........?

निम्न श्रेणी का भूरा कोयला ........... कहलाता है?

Ans: Lignite (लिग्नाइट)

29. Which is an offshore oil field?

एक अपतटीय तेल क्षेत्र कौन सा है?

Ans: Mumbai high (मुम्बई हाई )

30. Which one of the following is not a conventional source of energy?

      Cow dung, fire wood, coal, petrol, wind

निम्नलिखित में से कौन सा ऊर्जा का पारंपरिक स्रोत नहीं है?

     गोबर, अग्नि की लकड़ी, कोयला, पेट्रोल, पवन

Ans: Wind (पवन )

31. A person who studies the formation of minerals, their age and physical and chemical properties . Who am I?

एक व्यक्ति जो खनिजों के निर्माण, उनकी आयु और भौतिक और रासायनिक गुणों का अध्ययन करता है। मैं कौन हूँ?

Ans: Geologist (भूविज्ञानी)

32. The ocean beds are rich in...........?

समुद्र के तल में समृद्ध हैं ...........?

Ans: Manganese (मैंगनीज )

33. Bailadila mines is located in which state?

बैलाडीला खदान किस राज्य में स्थित है?

Ans: Chhatisgarh (छतीसगढ़)

34. The iron ore from Kudremukh mines is exported through which port?

कुद्रेमुख खानों से लौह अयस्क किस बंदरगाह के माध्यम से निर्यात किया जाता है?

Ans: Manglore (मंगलोर)

35. The Hazira -Vijaipur- jagdishpur pipelines does not pass through this state?

      Uttar Pradesh, Gujrat, Madhya Pradesh , Maharashtra 

हजीरा -विजयपुर- जगदीशपुर पाइपलाइन इस राज्य से होकर नहीं गुजरती है? 

उत्तर प्रदेश, गुजरात, मध्य प्रदेश, महाराष्ट्र

Ans: Maharashtra (महाराष्ट्र)

36. To which Geological period does Gondwana Land belong?

गोंडवाना भूमि का संबंध किस भूवैज्ञानिक काल से है?

Ans: over 200 millions years (200 लाख वर्ष पूर्व )

37. Four types of Coal  (कोयले के चार प्रकार )

Ans: Anthracite, Bituminous,Peat and lignite

एन्थ्रेसाइट, बिटुमिनस, पीट और लिग्नाइट

38. Example of Geothermal Energy (भूतापीय ऊर्जा का उदाहरण)

Ans: Parvati valley (Himachal Pradesh ) and Puga valley (Ladakh)

पार्वती घाटी (हिमाचल प्रदेश ), पुगा घाटी (लद्वाख)

39. Important Nuclear Power Plants in India (भारत में महत्वपूर्ण परमाणु ऊर्जा संयंत्र))

Ans: Narora (UP), Rawatbhata (Rajshthan), Tarapur (Maharashtra), Kalpakkam (Tamilnadu),                        Kakrapara (Gujrat), Kaiga (karnatka) 

नरोरा (उत्तर प्रदेश), रावतभाटा (राजधान), तारापुर (महाराष्ट्र), कलपक्कम (तमिलनाडु), काकरापारा (गुजरात), कैगा  (कर्नाटक)

40. Important Iron belt in India : भारत में महत्वपूर्ण लौह बेल्ट

Ans: 

A. Orissa-Jharkhand belt:  Orissa (Mayurbhanj and Kendujhar), Jharkhand(Gua and Nowamundi)

B. Durg-Bastar-Chandrapur belt: Chhatisgarh (Bastar-durg(Bailadila range), Maharashtra (Chandrapur)

C. Bellary-Chitradurga-Chikmaglur-Tumkur belt: 

A. उड़ीसा-झारखंड बेल्ट: उड़ीसा (मयूरभंज और केंदुझार), झारखंड (गुआ और नोवामुंडी)

B. दुर्ग-बस्तर-चंद्रपुर बेल्ट: छत्तीसगढ़ (बस्तर-दुर्ग (बैलाडिला रेंज), महाराष्ट्र (चंद्रपुर)

C. बेल्लारी-चित्रदुर्ग-चिकमगलूर-तुमकुर बेल्ट:

41. Important Oilfields महत्वपूर्ण तेल क्षेत्र

Ans: Ankleshwar (Gujrat), Digboi, Mumbai High, Moran Hugrijan (Asaam)

अंकलेश्वर (गुजरात), डिगबोई, मुंबई हाई, मोरन हगरीजन (असम)

42. Important Coal fields: महत्वपूर्ण कोयला क्षेत्र:

Ans; Jharkhand: Jharia-Bokaro-Dhanbad

        West Bengal: Raniganj

        Chhatisgarh: Korba

        Tamilnadu: Neveli

           झारखंड: झरिया-बोकारो-धनबाद

          पश्चिम बंगाल: रानीगंज       

          छत्तीसगढ़: कोरबा

          तमिलनाडु: नेवेली

1. click here for the rise of nationalism in Europe

2. click here for nationalism in India

3. click here for map work


No comments:

Post a comment

A.KUMAR
(PGT HISTORY)
Contact No. 7004813669
VISIT: https://www.historyonline.co.in
मैं इस ब्लॉग का संस्थापक और एक पेशेवर ब्लॉगर हूं। यहाँ पर मैं नियमित रूप से अपने पाठकों के लिए उपयोगी और मददगार जानकारी शेयर करता हूं।