Sunday, 25 September 2022

New Education Policy 2020 MCQ

NEW EDUCATION POLICY -2020 MCQ



Multiple Choice Questions on NEP, 2020

1. How many the fundamental principles mentioned in National Education Policy 2020?

a. 5

b. 11

c. 22

d. 20


Ans: A


2. National Education Policy 2020 replaced by a new pedagogical and curricular structure. What is the new curricular structure according to NEP 2020?

A. “3+4+4+5” model

B. “5+3+3+4” model

C. “4+3+3+5” model

D. “5+4+3+3” model


Ans: B


3. What is the age group covered in school education according to NEP 2020 new curricular structure?

A. 16-18

B. 3-18

C. 6-18

D. 5-18


Ans: B


4. What are the classes which cover at “Secondary “stage according to NEP 2020 new curricular structure?

A. Class 6 to 9

B. Class 9 to 12

C. Class 6 to 8

D. Class 11 to 12


Ans: B


5. What are the classes which cover at “Middle “stage according to NEP 2020 new curricular structure?

A. Class 6 to 9

B. Class 9 to 12

C. Class 6 to 8

D. Class 11 to 12


Ans: C


6. What are the classes which cover at “Preparatory “stage according to NEP 2020 new curricular structure?

A. Class 6 to 9

B. Class 3 to 5

C. Class 6 to 8

D. Class 1 to 2


Ans: B


7. What are the classes which cover at “Foundational “stage according to NEP 2020 new curricular structure?

A. Covers only (Class 1 & 2)

B. Covers only (Anganwadi/ pre-school/Balvatika)

C. Covers (Anganwadi/ pre-school/Balvatika) and 2 years (Class 1 & 2)

D.Covers up to class 5


Ans: C


8. How much (percent %) of a child’s cumulative brain development occurs prior to the age of 6 according to NEP 2020?

A. Over 85%

B. Over 95%

C. Over 75%

7. Over 65%


Ans: A


9. NEP proposed that universal provisioning of quality early childhood development, care, and education must be achieved. What is timeline for this?

A. 2030

B. 2035

C. 2040

D. 2025


Ans: A


10. What is timeline to ensure that all students entering Grade 1 are school ready according to National Education Policy 2020?

A. 2035

B. 2040

C. 2025

D. 2030

Ans: D


11. Under the chairmanship of whom ‘Committee for Evolution of the New Education Policy’ submitted its report in May 2016?

A. Dr. K. Kasturirangan

B. Late Shri T.S.R. Subramanian

C. Vijay Kelkar.

D. Ashok Mehta.

Ans: B


12. The NEP 2020 replace the

A. National Education Policy (NEP), 1986

B. National Policy on Education, 1969

C. Both (a) and (b)

D. None of the Above


Ans : A


13. Ministry of Human Resources Development (MHRD) renamed as

A. Ministry of Human Development

B. Ministry of Education

C. Ministry of Higher Education

D. Ministry of Human Capital

Ans: B


14.The current 10+2 school curriculum to be replaced by a new

A. 5+3+3+4 curricular structure

B. 5+4+3+3 curricular structure

C. 5+2+2+4 curricular structure

D. 2+3+3+4 curricular structure 

Ans: A


15.Consider the following statement relating to new education policy committees

I.K Kasturirangan Committee

II. TSR Subramanian Committee

III. Vaghul Committee

IV . Urjit Patel Committee

Select Correct answer code given below

A. I and II Only

B. I, III, IV Only

C. I, II, III and IV

D. II and III Only

And: A


16.……. will be created as an apex body for fostering a strong research culture and building research capacity across higher education as per NEP 2020.

A. National Commission Foundation

B. Higher Commission Education

C. National Research Foundation

D. None of the above

Ans: C


17.As per the policy public investment in education will be increased from the current 4.3% to 

A. 4% of GDP

B. 7% of GDP

C. 6.6% of GDP

D. 6% of GDP

Ans: D


18. The new policy aims in the higher education to improve the Gross Enrollment Ratio from 26.3% to 50% by

A. 2030

B. 2035

C. 2025

D. 2040

Ans: B


19.Consider the following statement regarding the foundational pillars in NEP 2020

I. Accessibility

II. Affordability

III. Accountability

IV. Quality

V. Equity

VI. Access

Select Correct answer given code below

A. I, II, III, IV Only

B. I, II, III Only

C. I, II, III, IV, V

D. I, II, III, IV, V & VI Only

Ans: D


20. Which is not an educational committee ?

A. Ashok Mehta Committee

B. Dr. K. Kasturirangan Committee

C. D. S. Kothari Committee

D. T. S. R. Subramaniam Committee

Ans: A


21.Consider the following statements regarding the National Research Foundation (NRF):

I. It is to be set-up as an autonomous body envisaged under the NEP 2020.

II. The NRF aims to fund researchers working across streams in India.

Which of the above statements is/are correct?

A. I Only

B. II Only

C. Both I and II

D. Neither I nor II

Ans: C


22. According to the National Education Policy 2020 by how much percent the Gross Enrollment Ratio in higher education to be raised?

A. 25%

B. 50%

C. 35%

D. 40%

Ans: B

23. The vocational education will start from

A. Class 5th

B. Class 6th

C. Class 8th

D. Class 7th.

Ans: B


24. NEP 2020 recommends that ‘Fund’ to build the nation’s capacity to provide equitable quality education for all girls as well as transgender students. What will be the name of the fund?

A. ‘Gender-Employment Fund’

B. ‘Gender-Inclusion Fund’ 

C. ‘Gender-Promotion Fund’

D. ‘Gender-Education Fund’

Ans: B


25. NEP 2020 stated to establish a national repository of high-quality resources on foundational literacy and numeracy on Government Digital Platform. What is the name of the Govt. Digital platform?

A. NCERT

B. DIKSHA 

C. DISHA 

D. NISHITHA

Ans : B


26. Consider the following statements regarding languages in NEP 2020 

i. It will promote ‘Ek Bharat Shrestha Bharat’ initiative.

ii. Three language formula with greater flexibility.

iii. All Classical languages will be available in school as  options.

Select CORRECT code given below

i Only

ii Only

i, ii and iii 

i and ii Only

Ans: C


27. MERUs stand for

A. “Multidisciplinary Education and Research Universities”.

B. Multilingual Education and Research Universities.

C. “Multidisciplinary Education and Research undertaking”.

D. Multistage Education and Research Universities.

And: A


28. How much percentage of the total GDP spends on the research and innovation in India at current time?

A. 0.69% of GDP.

B. 2.69 % Of GDP.

C. 3.25 % Of GDP.

D. 4.25 % Of GDP.

Ans: A


29. NEP 2020 proposed to set up a National Assessment Centre. What is the name of NAC?

A. NTA

B. PARAKH 

C. UGC

D. NAC

Ans: B


30. What is the objective to National Assessment Centre, PARAKH?

A. setting question paper and organizing exams

B. setting questions paper for board exam

C. setting norms, standards, and guidelines

D. setting question papers for UGC

Ans: C


31. Which government organizations will develop guidelines for the education of gifted children?

A. NCERT and NCFCS

B. NCERT and NCTE  

C. NCERT and NTA

D. NCERT and SCERT

Ans: B


32. NEP 2020 proposed ‘Professional Standard Setting Body (PSSB)’ will develop common guiding set of principles for the teacher? What will be the name of organization?

A. Professional Standard Setting Body (PSSB)

B. General Education Council (GEC)

C. National Professional Standards for Teachers (NPST) 

D. National Council for Teacher Education (NCTE)

Ans: C

33. According to NEP 2020

i. Setting up of Gender Inclusion Fund for Female and Transgender students

ii. Setting up of Special Education Zones (SEZs) for large population from SEDGs(Socio-economically Disadvantaged Groups)

Which of the following statements is/are CORRECT ?

A. i Only

B. ii Only

C. Neither i nor ii

D. Both i & ii

Ans: D

34.New Policy aims for Universalization of Education from pre-school to secondary level with 100% Gross Enrollment Ratio in school by

A. 2023

B. 2030

C. 2025

D. 2035

And: B

35. What is the full form of ABC as per the NEP 2020?

A. Academic Basic Certificate.

B. Annual Basic Certificate.

C. Annual Bank of Credit.

D. Academic Bank of Credit.

Ans: D


2 comments:

M. PRASAD
Contact No. 7004813669
VISIT: https://www.historyonline.co.in
मैं इस ब्लॉग का संस्थापक और एक पेशेवर ब्लॉगर हूं। यहाँ पर मैं नियमित रूप से अपने पाठकों के लिए उपयोगी और मददगार जानकारी शेयर करती हूं। Please Subscribe & Share

Also Read

Colonialism and the countryside

10 COLONIALISM AND COUNTRYSIDE  In this chapter we will study  ➔ How British colonialism affected in Indian countryside  ➔ Two provinces cam...