Tuesday, 31 August 2021

Vijayanagar Empire: MCQ and Case Study Questions

Click Here-Geography:MCQ Term -1 

Vijayanagar Empire :Class 12 MCQ & Case Study Questions

Vijayanagar Empire


Multiple Choice Questions


1. Who established Vijayangar Empire?

a. Harihar & Bukka

b. Krishandev Roy

c. Vir Narsingh Tuluv

d. Narsingh Saluv

Ans: A


2. Vijayanagar Empire was established in ..?

a. 1347

b. 1336

c. 1348

d. 1565

Ans: B


3. Who was the Delhi Sultan at the time of establishment of Vijayanagar Empire?

a. Alauddin Khilji

b. Muhammad Bin Tughluq

c. Firoj Shah Tughluq

d. Iltutmis
 

Ans: B.

4. who established Sangam Dynasty?

a. Harihar & Bukka

b. Krishandev Roy

c. Vir Narsingh Tuluv

d. Narsingh Saluv

Ans: A

5. Who established Bahmani Empire?

a. Illtutmis

b. Bahmani shah

c. Firoz Shah

d. Muhammad-bin-Tughluq
 

Ans: B

6. The Persian ambassador who visited Vijayanagar Empire in 1443 was…?

a.Marco Polo

b. Abdul Razzak

c. Barbosa

d. Nikol Konti

 

Ans: B

7. ‘A Forgotten Empire’, written by the renowned historian Robert Sewell is about which one of the following Empires?

(A) Mauryan Empire

(B) Kushan Empire

(C) Mugal Empire

(D) Vijayanagar Empire
 

Ans: D

8. The Kingdom of Vijayanagar was founded by

(A) Bukka II

(B) Harihar and Bukka

(C) Harihar II

(D) Vijaya Raja
 

Ans: B



9. The first dynasty of the Vijayanagar kingdom was

(A) Hoyasala

(B) Saluva

(C) Tuluva

(D) Sangama

 

Ans: D

10. When Babur invaded India who was the ruler of Vijayanagara empire in South India?

(A) Krishnadeva Raya

(B) Sadashiva Raya

(C) Devaraya II

(D) Saluva Narasimha

Ans: A

11. The Bahmanis of the Deccan rose to prominence in which of the following centuries?

(A) 13th century

(B) 14th century

(C) 15th century

(D) 12th century
 

Ans: B

12. The Nayakas in the Vijayanagar empire were

(A) Priests of large and powerful temples

(B) Cavalry soldiers

(C) Military chief controlling particular territories

(D) Central Ministers
 

Ans: C

13. Which traveller called the ‘Mahanavami Dibba’ as the ‘House of Victory’?

(a) Duarte Barbosa
(b) Fernao Nuniz
(c) Domingo Paes
(d) Abdur Razzaq
 

Ans: C

14. On which of the following occasions was the ceremony performed at Mahanavami Dibba?

(a) Worship of the state horse
(b) Marriage of the king
(c) Victory over the enemy
(d) All of the above

Ans: A

15. Another name of Vijayanagara city was

(a) Fatehpur Sikri
(b) Hampi
(c) Hastinapur
(d) Nagalparam

Ans: B

16. The first dynasty that ruled over Vijayanagara Empire was

(a) Suluva dynasty
(b) Sangarna dynasty
(c) Tuluva dynasty
(d) Aravidu dynasty

Ans: B

17. Local Goddess of Vijayanagara was

(a) Parvati
(b) Durga
(c) Pampadevi
(d) Laxmi

Ans: C

18. Krishnadeva Raya belonged to which dynasty?

(a) Sangam
(b) Tuluva
(c) Saluvas
(d) Aravidu

Ans: B

19. Which ruler composed the work Amuktamalyada?

(a) Krishnadeva Raya
(b) Sultan of Bijapur
(c) Rama Raya
(d) Harihara

Ans: A

20. Which of the following statements is correct regarding Mahanavami Dibba?

(a) It was a high platform with slots for wooden pillars at a dose and regular intervals.
(b) It was a massive platform located on one of the highest points in the city.
(c) It was a place where the king met his advisers.
(d) All of the above
 

Ans: A

21. Which of these rivers was the major source of water for Vijayanagara

(a) Kaveri
(b) Krishna
(c) Tungabhadra
(d) Mahanadi
 

Ans: C

22. When was Hampi declared as of the place of national importance?


(a) 1976
(b) 1980
(c) 1982
(d) 1986

Ans: A

23. The battle of Talikota was fought between organisation of Deccan sultans and … ?

(a) Krishna Eleva Raya
(b) Rueca Raya
(c) Sadashiva Raya
(d Rama Raya

 

Ans: C

24. Choose the correct option:
Which of the following dynasties ruled Vijayanagara?

(a) Sangam dynasty
(b) Saluva dynasty
(c) Tuluva dynasty
(d) All of these
 

Ans: D

25. Find out which one of the following is not correctly matched:

(a) Amara-Nayaka System – Vijayanagara Empire
(b) Harihara and Bukka – Founded Vijayanagara
(e) Mahanavami Dibba – King’s palace
(d) Hazara Rama Temple – New Delhi
 

Ans: D

26. Which of the following statements is correct regarding the Amara-nayaka system?

(a) The Amara-nayakas were traders.
(b) Main features of this system were derived from the mansabdari system.
(c) Kings had no control over the Amara- nayakas.
(d) The Amara-nayakas were military commanders who were given territories to govern by the Raya.
 

Ans: D


27. Consider the following statements regarding the Virupaksha temple.

(i) The hall in front of the main shrine was built by Krishnadeva Raya to mark his accession.
(ii) It has a unique shrine designed as a chariot.
(iii) The principal deity of this temple was generally worshipped in Maharashtra.
(a) only ‘i’
(b) ‘i’ and ‘iii’
(c) ‘ii’ and ‘iii’
(d) All of these
 

Ans: A

28. The ruins of Vijayanagara (Hampi) were brought to public light in the year 1800 by the following British surveyor and engineer:

(a) James Prinsep

(b) Colin Mackenzie

(c) James Rennell

(d) Charles Metcalfe



Ans: B


29. Which of the following pairs is NOT correctly matched?

State – Ruler

(a) Devgiri – Shankar Dev

(b) warangal – Ramchandra Dev

(c) Hoysal – Veer Ballal

(d) Madura – Veer Pandya



Ans: B

30. The class of Amar Nayakas in Vijayanagara is a reference to which of the following? [CDS 2018]

(a) Village Chieftains

(b) Senior Civil Servants

(c) Tributary Chiefs

(d) Military Commanders



Ans: D



31. Name the platform used for ritual purposes by the kings of the Vijayanagara Empire [CDS 2018]

(a) Mahanavami Dibba

(b) Lotus Mahal

(c) Hazara Rama

(d) Virupaksha



Ans: A



32. ‘Ashtadiggajas’ were patronised by

(a) Deva Raya!

(b) Deva Raya II

(c) Vira Narasimha

(d) Krishna Deva Raya



Ans: D



33. Identify the image .








(a) Lotus Temple

(b) HAzar Ram temple

(c) Vitthaal Swami Temple

(d) Virupaksh Temple


Ans: A


34. Identify the Image









a. Vitthaal Swami Temple

b. Pampa Devi Temple

c. Jagannath Temple

d. Gopuram


Ans: D

35. Who was the First surveyor of India?

a. Colin Mackenzie

b. Alexander Connigham 

c. Sir John Marshell

d. Domingo Paes


Ans: A


36. Who discovered Hampi Ruins ?

a. Colin Mackenzie

b. Alexander Connigham 

c. Sir John Marshell

d. Domingo Paes

Ans: A


37. Who was kudirai chettis ?

a. Arabi Traders

b. Horse Traders

c. Local Communities Merchants

d. None of the above 

Ans: C


38. Which of the following statements are not true ?

a. Gajapati literally means lord of elephants. This was the name of a ruling lineage that was very powerful in Orissa

b. Deccan Sultans are termed as ashvapati or lord of horses

c. the rayas are called narapati or lord of men

d. None of the above


Ans: D


39. What is the land area between Krishna river and Tungabhadra river called?

a. Raichur Doab 

b. Sindh Doab 

c. Gangetic Doab 

d. Northern Plateau doab 


Ans: A



40. When did the battle of Rakshasi-Tangdi take place?

a. 1529

b. 1565

c. 1570

d. 1545


Ans: B

41. From which place did the Aravidu dynasty rule?

a. Vijayanagar 

b. Madurai

c. Penukonda & Chandragiri

d. Amravati 


Ans: C 

42. Which statement is not true ?

a. Nicolo de Conti was italian who visited Vijayanagar 

b. Abdur Razzaq sent by the ruler of Persia in Vijayanagar

c. Afanasii Nikitin from Russia,  visited the city Vijayanagar in the fifteenth century

d. Duarte Barbosa, Domingo Paes and Fernao Nuniz from Portugal, who came in the sixteenth century in Viajayanagar 

e. None of the above 


Ans: E


43. Name the foreign traveller who compared the grandeur and beauty of Vijayanagara with that of Rome?

a. Duarte Barbosa

b.  Domingo Paes

c.  Fernao Nuniz

d. Abdur Razzaq


Ans: B


44.  ' Kamalapuram ' famous  for 

a. Fort of Roy

b.  House for foreign traders

c. Water Tank

d. Canal 


Ans: C

Case Study Questions

Passage-1

Study the following excerpt carefully and answer the questions that  follow :

King and traders Krishnadeva Raya (ruled 1509 –29), the most famous ruler of Vijayanagara, composed a work on statecraft in Telugu known as the  Amuktamalyada. About traders he wrote :

A king should improve the harbours of his country and so  encourage its commerce that horses, elephants, precious gems, sandalwood, pearls and other articles are freely imported ... He should arrange that the foreign sailors who land in his country on account of storms, illness and exhaustion are looked after in a suitable manner ... Make the merchants of distant foreign countries who import elephants and good horses be attached to yourself by providing them with daily audience, presents and allowing decent profits.Then those articles will never go to your enemies.

(1) How did  the king show interest  in encouraging trade ?

a. King should not take interest in encouraging trade.

b. King should only take interest to buy weapons.

c. A King should  improve the harbours of his country and so  encourage its commerce.

d. None of the above

Ans: C

(2) Why did the king want to provide services to the foreign traders ?

a.  A suitable manner with foreign traders

b.  Providing them with daily audience, presents and allowing decent profits.

c. Keeping good manners  those articles will never go to your enemies.

d. All of The above

Ans: D

(3) "Amuktamalyada" written in which language?

a. Tamil 

b. Sanskrit 

c. Hindi 

d. Telgu


Ans:D

Case Study Questions


Passage-2

Born in 1754, Colin Mackenzie became famous as an engineer, surveyor and cartographer. In 1815 he was appointed the first Surveyor General of India, a post he held till his death in 1821. He embarked on collecting local histories and surveying historic sites in order to better understand India’s past and make governance of the colony easier. He says that “it struggled long under the miseries of bad management … before the South came under the benign influence of the British government”. By studying Vijayanagara, Mackenzie believed that the East India Company could gain “much useful information on many of these institutions, laws and customs whose influence still prevails among the various Tribes of Natives forming the general mass of the population to this day”.

1. Who was Colin Mackenzie?

a. Governor General of India 

b. An archaeologist

c. A Foreign Trader

d. An engineer,  surveyor and cartographer

Ans: D

2. Who was the first Surveyor General of India ?

a. Colin Mackenzie

b. Alexander Connigham 

c. Sir John Marshell

d. Domingo Paes


Ans: A

3. By what name is the Vijayanagara capital presently known?

a. Vijayanagar 

b.  Hampi 

c. Shomoga

d. kishkindha 


Ans: B.

4. What is McKenzie known for?

a. He was famous as an engineer, surveyor and cartographer

b. In 1815 he was appointed the first Surveyor General of India

c. He discovered Hampi ruin .

d. All of the above 


Ans: D




No comments:

Post a Comment

M. PRASAD
Contact No. 7004813669
VISIT: https://www.historyonline.co.in
मैं इस ब्लॉग का संस्थापक और एक पेशेवर ब्लॉगर हूं। यहाँ पर मैं नियमित रूप से अपने पाठकों के लिए उपयोगी और मददगार जानकारी शेयर करती हूं। Please Subscribe & Share

Also Read

CCS Conduct Rule 1964

CENTRAL CIVIL SERVICE  (CONDUCT) RULES-1964 MULTIPLE CHOICE QUESTION 1. CCS Conduct Rules come into force on A. 1965 B. 1964 C. 1956...